Monday, June 15, 2009

NOSTALGIA SMK ARSHAD, KOTA BELUD, SABAH.

(Sila klik imej tiap-tiap gambar untuk melihat imej yang besar dan lebih jelas)
Gambar ini di ambil sempena Expo Pendidikan dan Hari Ucapan SMK Arshad 1976
Gambar 1. Berdiri dari Kiri: Datu Japrin Datu Haji Anggol. Cekgu Roslan Ismail (Guru Kelas saya ), Jasline Bayuhan, Lautim Bayuhan,
Duduk dari kiri: Kibin Haji Samad, Liasin Kaloh , Abbas Jaafar

Kalau Tak silap saya Gambar ini adalah Kumpulan Koir Persatuan Bahasa Malaysia SMK Arshad 1976 di bawah bimbingan Mr Morgan dari German.
Gambar 2. Berdiri Dari Kiri: Hasrah Nurajim, (lupa nama), Ah moi, Su Liew Jin, Hjh. Kamariah Hj Zakaria, Mr Morgan, Chu Moi Su, Juriah Haji Oli, Zubaidah, Junaidah dan Rohani Abdullah ( Known as Tai Seng)
Duduk Dari Kiri: Zulkhan Haji Arin, Paun, (tak ingat nama penuh Teo), Sifin Dawat, Etong Terang, Kibin Haji Samad, Maijol Mahap.
Gambar ini adalah Badan Ridaksi Suara, Majallah Resmi Tahunan SMK Arshad 1976
Gambar 3. Berdiri Dari Kiri: Laliman Ahmad, Kairan (Haji), Sifin Dawat, Chu Moi Su, Pauline Chong, dan Dalimah
Duduk dari Kiri: Marsil Haji Salleh, Suhaindu Rambayau, Chegu Teo Thien Wah, Cekgu Jamali Satari (Guru Bahasa Malaysia dan Sastera), Mr. Morgan (Dari Germany), Maijol Mahap, Kibin Haji Samad.

Gambar ini adalah gambar Pasukan Johan Bola Keranjang Sukan Peringkat Rumah 1976
Gambar 4. Duduk dari kiri: Kibin Haji Samad, Rahmat, dan Edmund Chew Tai Seng
Berdiri Dari Kiri; Ojimpul, Chai Toh Eng, Marunsai.

Gambar-gambar di atas ini menggamit kembali nostalgia semasa di SMK Arshad Kota Belud. Dunia persekolahan memanglah sesuatu yang tidak mudah hilang dalam ingatan. Suka duka selama menuntut ilmu untuk masa dan kemajuan generasi menjadi nostalgia yang akan menguntumkan kembali kenangan silam.
.
Saya masih tercari-cari Cekgu yang teramat rapat dengan saya semasa menuntut di sekolah dulu- CEKGU JAMALI SATARI dan CEKGU ROSLAN ISMAIL. Khabarnya Cekgu Jamali Satari kini berada di Muar, Johor. Saya Pernah menemui Cekgu Thien di Kota Kinabalu dan bercerita mengenai kenangan lama. Apapun, jasa Cekgu semua tetap saya kenang sampai bila-bila. Insyallah jika sesiapa yang terbaca paparan ini dan dapat menghubungi guru-guru dulu berhubunglah. Insyallah.
.
Salam Nostalgia buat guru-guru dan rakan-rakan. Semoga beroleh kejayaan.

2 comments:

musli oli said...

saya teringat cikgu Mokthar yg mengajar matematik dan sains semasa tingkatan 2 dan 3 SMK Arshad(1973 dan 1974). saya berpindah ke smk sanzac pada 1975 hgga 1976. sedih bila teringat masa sekolah

Hasraslin Aziz said...

Assalamualaikum Tuan. salam berkenalan ya... 1st time sya buka blog tuan ni.. sebenarnya sta tercari2 blog org2 sabah.. terjumpa plk sabahkita kat bujang susah... sya dah tgo foto2 lama tuan. kenal plk sya kat Cikgu awak ke Datu Japrin tu? dia tu pakcik wife sya. adik beradik arwah mertua saya Unal Datu Anggol.. ok la utk kenali sya lbh lanjut pi blog saya d http://ubiquexrer.blogspot.com dan join la member fllow kat situ. maybe kita bole jumpa makan/minum kat restoran Nurain d OU tu...

About This Blog


Dan adapun orang-orang yang takut kepada kebesaran Tuhannya dan menahan diri dari keinginan hawa nafsunya. Maka sesungguhnya syurgalah tempat tinggalnya. (al-Naziat ayat 40-41)

"Of all the enemies to public liberty war is, perhaps, the most to be dreaded because it comprises and develops the germ of every other. War is the parent of armies; from these proceed debts and taxes...known instruments for bringing the many under the domination of the few. . . No nation could preserve its freedom in the midst of continual warfare."
- James Madison, Political Observations, 1795

santapan rohani ii

Al-hadith :ثلاثةٌ قد حَرّمَ اللهُ - تَبَارَكَ وَتَعَالَى - عليهم الجنةَ : مُدْمِنُ الخمر ، والعاقّ ، والدّيّوثُ الذييُقِرُّ في أَهْلِهِ الخُبْثَ . رواه أحمد والنسائيErtinya : "Tiga yang telah Allah haramkan baginya Syurga : orang yang ketagih arak, si penderhaka kepada ibu bapa dan Si Dayus yang membiarkan maksiat dilakukan oleh ahli keluarganya" ( Riwayat Ahmad )

PEGANGAN

Ingatlah firman Allah Taala:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا بِطَانَةً مِنْ دُونِكُمْ لَا يَأْلُونَكُمْ خَبَالًا وَدُّوا مَا عَنِتُّمْ قَدْ بَدَتِ الْبَغْضَاءُ مِنْ أَفْوَاهِهِمْ وَمَا تُخْفِي صُدُورُهُمْ أَكْبَرُ قَدْ بَيَّنَّا لَكُمُ الْآيَاتِ إِنْ كُنْتُمْ تَعْقِلُونَ (118) هَا أَنْتُمْ أُولَاءِ تُحِبُّونَهُمْ وَلَا يُحِبُّونَكُمْ وَتُؤْمِنُونَ بِالْكِتَابِ كُلِّهِ وَإِذَا لَقُوكُمْ قَالُوا آمَنَّا وَإِذَا خَلَوْا عَضُّوا عَلَيْكُمُ الْأَنَامِلَ مِنَ الْغَيْظِ قُلْ مُوتُوا بِغَيْظِكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ بِذَاتِ الصُّدُورِ (119)

Maksudnya: “Wahai orang-orang yang beriman! janganlah kamu mengambil orang-orang yang bukan dari kalangan kamu menjadi “orang dalam” (yang dipercayai). mereka tidak akan berhenti-henti berusaha mendatangkan bencana kepada kamu. mereka sukakan apa yang menyusahkan kamu. telahpun nyata (tanda) kebencian mereka pada pertuturan mulutnya, dan apa yang disembunyikan oleh hati mereka lebih besar lagi. Sesungguhnya telah Kami jelaskan kepada kamu keterangan-keterangan itu jika kamu (mahu) memahaminya. Awaslah! kamu ini adalah orang-orang (yang melanggar larangan), kamu sahajalah yang suka (dan percayakan mereka, sedang mereka tidak suka kepada kamu. kamu juga beriman kepada Segala Kitab Allah (sedang mereka tidak beriman kepada Al-Quran). dan apabila mereka bertemu dengan kamu mereka berkata: “Kami beriman”, tetapi apabila mereka berkumpul sesama sendiri, mereka menggigit hujung jari kerana geram marah (kepada kamu), Katakanlah (Wahai Muhammad): “Matilah kamu Dengan kemarahan kamu itu”. Sesungguhnya Allah sentiasa mengetahui akan Segala (isi hati) yang ada di dalam dada.” [Ali Imran: 118 & 119]
..............................................
تُولِجُ اللَّيْلَ فِي النَّهَارِ وَتُولِجُ النَّهَارَ فِي اللَّيْلِ وَتُخْرِجُ الْحَيَّ مِنَ الْمَيِّتِ وَتُخْرِجُ الْمَيِّتَ مِنَ الْحَيِّ وَتَرْزُقُ مَنْ تَشَاءُ بِغَيْرِ حِسَابٍآل عمران : 27

"Engkaulah (Wahai Tuhan) yang memasukkan waktu malam ke dalam waktu siang, dan Engkaulah yang memasukkan waktu siang ke dalam waktu malam. Engkaulah juga yang mengeluarkan sesuatu yang hidup dari benda yang mati, dan Engkaulah yang mengeluarkan benda yang mati dari sesuatu yang hidup. Engkau jualah yang memberi rezeki kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dengan tiada hitungan hisabnya".

bermubahalah

“Siapa yang membantahmu tentang kisah Isa-Setelah engkau beroleh pengetahuan yang meyakinkan tentang hal itu, maka katakanlah kepada mereka : Marilah kita panggil (kumpulan) anak-anak kami dan anak-anak kalian, isteri-isteri kami, dan isteri-isteri kalian, diri-diri kami dan diri-diri kalian, kemudian kita bermubahalah kepada Allah, mohon agar Allah menjatuhkan laknat-Nya kepada pihak yang berdusta.” (Ali Imran : 61)