Sunday, June 22, 2008

YONG BERTINDAK BERSENDIRIAN?

Adakah ini tindakan Yong secara bersendirian?
Di mana Raymond Tan, Timbalan Presiden SAPP? Kenapa Melanie angkat tangan 50-50?. Raymond Tan adalah Timbalan Ketua Menteri Sabah Kouta Cina dan Menteri Perhubungan dan Kerja Raya Sabah. Melanie Chia, Naib Presiden dan Ketua Wanita SAPP, adalah juga Pembantu Menteri Kewangan Negeri Sabah.

Gambar ini diambil semasa Konvensyen BN yang pertama semasa Yong memegang jawatan Pengerusi BN Sabah dan Ketua Menteri Sabah. Anwar masa itu adalah Timbalan Pengerusi BN dan Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Adakah mereka sama-sama "buka fail politik" masa kini?
"As far as I know, it (Yong's statement) is not the stand of the party. The statement came from Yong Teck Lee personally. That's why we are not taking action against the party," said the Prime Minister, who is also the BN chairman, at a press conference after an emergency meeting of the BN Supreme Council, in Kuala Lumpur Thursday (19 June).

Inilah yang kita terbaca di dada mass media. Seolah-olah kita menafikan diri kita untuk menerima kenyataan bahawa sebenarnya SAPP betekad untuk meninggalkan BN. PM, pak Lah sebenarnya bagai seorang bapa yang menghadapi seorang anak yang telah mengamuk tetapi mengatakan ianya cuma merajuk. Begitulah baiknya hati Pak Lah. Begitulah lembutnya.

Keputusan untuk "mengkaji semua" kedudukan SAPP dalam BN bermula sejak PRU12 dan diperkuatkan lagi dalam Kongress SAPP yang lepas. Keputusan untuk mengundi usul tidak percaya pada kepimpinan Pak Lah apabila ianya dibawa ke parlimen adalah "pintu keluar" @ exit yang amat ketara dan ruang yang luas bagi SAPP keluar BN dengan sendirinya samada ianya dikeluarkan @ dihalau dari rumah BN atau tidak. Pada pandangan umun SAPP pasti keluar BN dan bukan atas keputusan Yong Teck Lee sendirian.

Timbalan Ketua Menteri Sabah, Raymond Tan, Timbalan Presiden SAPP, tidak setuju kerana dia jaga pangkat dia. Melanie Chia, Pembantu Menteri Kewangan kelihatan 50-50%. tetapi melihat kepada senario politik dan ombak baru ini, sekiranya Raymond Tan dan Melanie bertahan kerana pangkat mereka, maka dia terpaksa beralih parti lain komponen BN. Rata-rata menilai tindakan Raymond Tan tidak menyetujui tindakan AMT partinya sebagai strike breaker dan itulah pertanda bahawa karear politiknya pada masa akan datang semakin kabur dan gelap dalam kontek SAPP.

Yong sememangnya membuat keputusan menggunakan parti dan atas persetujuan AMT SAPP walaupun terlalu minoriti SAPP yang tidak menyokongnya. Ia bukan tindakannya bersendirian. Lihat saja tuntutan SAPP. Dari 14 tuntutan http://sapphq.blogspot.com/, disusun semula menjadi 8. Hampir semua tuntutannya, secara sedar atau tidak, tidak akan dipenuhi oleh PM dengan begitu mudah. Ianya bagai disengajakan. Pendiknya, pada pandangan saya, samada SAPP dipecat dari BN, SAPP tidak lagi akan terpujuk. SAPP tetap juga akan berundur dan "bercerai" dengan BN.

2 comments:

Anonymous said...

Hi Bro, you kata Pak Lah Lembut, dia ada jean!. Tak patut you cakap gituuuuu. Good idea bro. Teruskan blogging.

Anonymous said...

Anak Teluk Urai terus percaya SAPP akan cerai BN talak 1. Bila BN stabil balik rujulah dia macam PBS dulu. Ya tak?

About This Blog


Dan adapun orang-orang yang takut kepada kebesaran Tuhannya dan menahan diri dari keinginan hawa nafsunya. Maka sesungguhnya syurgalah tempat tinggalnya. (al-Naziat ayat 40-41)

"Of all the enemies to public liberty war is, perhaps, the most to be dreaded because it comprises and develops the germ of every other. War is the parent of armies; from these proceed debts and taxes...known instruments for bringing the many under the domination of the few. . . No nation could preserve its freedom in the midst of continual warfare."
- James Madison, Political Observations, 1795

santapan rohani ii

Al-hadith :ثلاثةٌ قد حَرّمَ اللهُ - تَبَارَكَ وَتَعَالَى - عليهم الجنةَ : مُدْمِنُ الخمر ، والعاقّ ، والدّيّوثُ الذييُقِرُّ في أَهْلِهِ الخُبْثَ . رواه أحمد والنسائيErtinya : "Tiga yang telah Allah haramkan baginya Syurga : orang yang ketagih arak, si penderhaka kepada ibu bapa dan Si Dayus yang membiarkan maksiat dilakukan oleh ahli keluarganya" ( Riwayat Ahmad )

PEGANGAN

Ingatlah firman Allah Taala:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا بِطَانَةً مِنْ دُونِكُمْ لَا يَأْلُونَكُمْ خَبَالًا وَدُّوا مَا عَنِتُّمْ قَدْ بَدَتِ الْبَغْضَاءُ مِنْ أَفْوَاهِهِمْ وَمَا تُخْفِي صُدُورُهُمْ أَكْبَرُ قَدْ بَيَّنَّا لَكُمُ الْآيَاتِ إِنْ كُنْتُمْ تَعْقِلُونَ (118) هَا أَنْتُمْ أُولَاءِ تُحِبُّونَهُمْ وَلَا يُحِبُّونَكُمْ وَتُؤْمِنُونَ بِالْكِتَابِ كُلِّهِ وَإِذَا لَقُوكُمْ قَالُوا آمَنَّا وَإِذَا خَلَوْا عَضُّوا عَلَيْكُمُ الْأَنَامِلَ مِنَ الْغَيْظِ قُلْ مُوتُوا بِغَيْظِكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ بِذَاتِ الصُّدُورِ (119)

Maksudnya: “Wahai orang-orang yang beriman! janganlah kamu mengambil orang-orang yang bukan dari kalangan kamu menjadi “orang dalam” (yang dipercayai). mereka tidak akan berhenti-henti berusaha mendatangkan bencana kepada kamu. mereka sukakan apa yang menyusahkan kamu. telahpun nyata (tanda) kebencian mereka pada pertuturan mulutnya, dan apa yang disembunyikan oleh hati mereka lebih besar lagi. Sesungguhnya telah Kami jelaskan kepada kamu keterangan-keterangan itu jika kamu (mahu) memahaminya. Awaslah! kamu ini adalah orang-orang (yang melanggar larangan), kamu sahajalah yang suka (dan percayakan mereka, sedang mereka tidak suka kepada kamu. kamu juga beriman kepada Segala Kitab Allah (sedang mereka tidak beriman kepada Al-Quran). dan apabila mereka bertemu dengan kamu mereka berkata: “Kami beriman”, tetapi apabila mereka berkumpul sesama sendiri, mereka menggigit hujung jari kerana geram marah (kepada kamu), Katakanlah (Wahai Muhammad): “Matilah kamu Dengan kemarahan kamu itu”. Sesungguhnya Allah sentiasa mengetahui akan Segala (isi hati) yang ada di dalam dada.” [Ali Imran: 118 & 119]
..............................................
تُولِجُ اللَّيْلَ فِي النَّهَارِ وَتُولِجُ النَّهَارَ فِي اللَّيْلِ وَتُخْرِجُ الْحَيَّ مِنَ الْمَيِّتِ وَتُخْرِجُ الْمَيِّتَ مِنَ الْحَيِّ وَتَرْزُقُ مَنْ تَشَاءُ بِغَيْرِ حِسَابٍآل عمران : 27

"Engkaulah (Wahai Tuhan) yang memasukkan waktu malam ke dalam waktu siang, dan Engkaulah yang memasukkan waktu siang ke dalam waktu malam. Engkaulah juga yang mengeluarkan sesuatu yang hidup dari benda yang mati, dan Engkaulah yang mengeluarkan benda yang mati dari sesuatu yang hidup. Engkau jualah yang memberi rezeki kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dengan tiada hitungan hisabnya".

bermubahalah

“Siapa yang membantahmu tentang kisah Isa-Setelah engkau beroleh pengetahuan yang meyakinkan tentang hal itu, maka katakanlah kepada mereka : Marilah kita panggil (kumpulan) anak-anak kami dan anak-anak kalian, isteri-isteri kami, dan isteri-isteri kalian, diri-diri kami dan diri-diri kalian, kemudian kita bermubahalah kepada Allah, mohon agar Allah menjatuhkan laknat-Nya kepada pihak yang berdusta.” (Ali Imran : 61)