Monday, June 30, 2008

Teori konspirasi…awas bila bergambar

Wan Azizah tidak menyembunyikan hasratnya untuk mencetuskan kecurigaan tentang hubungan Saiful dengan pejabat Timbalan Perdana Menteri menerusi gambar itu.

Teori konspirasi…awas bila bergambar
Oleh: KHS.

Penyataan melalui berita ini, berita mengenai gambar-gambar Saiful yang diambil bersama-sama para pemimpin UMNO, secara langsung membawa message dan pengertian bahawa "Teori Konspirasi" itu tidak praktikal walaupun "hukum asas lojiknya" ada kaitan. Masa lampau tentu saja ada kaitannya dengan masa kini. Itulah "asas lojik" yang kita pelajari secara ilmiah BUKAN dipelajari di lorong-lorong atau kedai kopi mamak sambil makan roti canai dan minum teh tarik atau dari karya orang yang marah.

Masalah yang dihadapi ialah bila berlaku krisis keyakinan, keruntuhan kepercayaan dan seumpamanya terhadap pengimplimentasian dan pengamalan "governing system", sikap saling tunding-menunding jari menjadi praktis yang lebih diketengahkan terlebih dahulu. Sikap mencari penyelesaian di atas lunas-lunas dan norma-norma yang selari dengan "kedaulatan undang undang dan keluhuran perlembagaan" dibelakangkan. Lazimnya, bila tertunding pasti mula pula menunding.

Isu ini dilihat sebagai satu tindakan yang menjurus ke arah "taking the law in our own hands" dan masing masing cuba mempengaruhi masyarakat umum. Seolah-olah masyarakat umum itu adalah "satu sistem" yang dibentuk untuk menegakkan peraturan dan undang-undang. Penggunaan masyarakat umum hanyalah merupakan pendekatan yang menjadi norma dan amalan dalam pilihanraya per se, BUKAN dalam sistem atau formula untuk mencari dan menegakkan keluhuran perlembagaan dan kedaulatan undang-undang. Pendekatan menjadikan umum sebagai "system rujukan" adalah ibarat mengamalkan konsep dan ideologi "sub-culture" di bumi tercinta ini. Membawa masyarakat umum untuk memberontak bukan budaya kita.

Buat masa ini, masyarakat secara umum lebih banyak dipengaruhi oleh ilusi. Ilusi ini pula bisa subur apabila para nukilnya, para peniup menteranya, mengaplikasi keupayaan luar biasa mereka dalam bidang "arts and sciences" bagi membayangkan satu-satu ilusi itu umpama satu realiti walaupun masih di alam maya. Dalam keadaan ini, masyarakat umum tidak pula mudah menyedari bahawa tindakan mereka boleh merugikan masyarakat umum itu sendiri. Terkadang mereka tidak peduli asalkan mereka puas sedangkan kepuasan itu, dalam banyak kes, tidak "memuaskan".

Samalah keadaanya bila masyarakat umum itu sendiri terlalu ghairah dan berbangga dengan kenaikan gaji, bonus, subsidi, pelbagai elaun dan intensif material sedangkan kesan inflasi yang timbul dari "pembayaran itu" tidak setimpal dengan "kos sebenar' yang terpaksa mereka tanggung dan harungi buat masa yang lebih panjang. Misalnya jumlah "pembayaran itu" naik RM2,000. tetapi jumlah kos yang diharungi akibat pembayaran itu ialah RM2,500; maknanya nilai derita ilusi masyarakat kita adalah RM500, berpanjangan, bakal meningkat dan tidak mudah diubati (jika diandaikan perkara lain tidak berubah). Ibarat tindakan ghairah dan bangga mengisi air seliter dalam tangki sedang kebocoran tangki mentiriskan segelen. Macam pinjam duit along untuk bayar hutang kepada along yang satu lagi. Maka benarlah bahawa "merugikan orang awam itu boleh dibeli dengan ilusi. Lojiklah bahawa masyarakat umun tidak patut menjadi "sistem rujukan" per se.

Masyarakat umum lebih lojik, walaupun barangkali ada lojik biasa yang lain, dilihat sebagai peneraju demokrasi yang menurunkan dan mewakilkan kuasanya, amanahnya, dan seumpamanya untuk membentuk kerajaan yang memerintah dan ianya sendiri bukan tampuk pemerintah. Masyarakat umum mendamba "keluhuran dan kedaulatan" BUKAN disogok untuk bakal menghukum diri sendiri. Demokrasi itu adalah "government by the people for the people" BUKAN "governing by the people for the people". Barangkali selaras dengan kata-kata berikut:-

"I object to violence because when it appear to do good, the good is only temporary; the evil it does is parmanent. Victory attained by violence is tantamount to defeat, for it is momentary "- Mahatma Ghandi

Kata-kata itu selari dengan ungkapan Saudara DSAI semasa Konvenyen BN yang pertama di Sabah dulu (1999) bahawa menggunakan isu dan sentiment perkauman dan kelompok tertentu hanyalah menjurus kepada kemenangan yang berbentuk sementara.
....
read more....

No comments:

About This Blog


Dan adapun orang-orang yang takut kepada kebesaran Tuhannya dan menahan diri dari keinginan hawa nafsunya. Maka sesungguhnya syurgalah tempat tinggalnya. (al-Naziat ayat 40-41)

"Of all the enemies to public liberty war is, perhaps, the most to be dreaded because it comprises and develops the germ of every other. War is the parent of armies; from these proceed debts and taxes...known instruments for bringing the many under the domination of the few. . . No nation could preserve its freedom in the midst of continual warfare."
- James Madison, Political Observations, 1795

santapan rohani ii

Al-hadith :ثلاثةٌ قد حَرّمَ اللهُ - تَبَارَكَ وَتَعَالَى - عليهم الجنةَ : مُدْمِنُ الخمر ، والعاقّ ، والدّيّوثُ الذييُقِرُّ في أَهْلِهِ الخُبْثَ . رواه أحمد والنسائيErtinya : "Tiga yang telah Allah haramkan baginya Syurga : orang yang ketagih arak, si penderhaka kepada ibu bapa dan Si Dayus yang membiarkan maksiat dilakukan oleh ahli keluarganya" ( Riwayat Ahmad )

PEGANGAN

Ingatlah firman Allah Taala:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا بِطَانَةً مِنْ دُونِكُمْ لَا يَأْلُونَكُمْ خَبَالًا وَدُّوا مَا عَنِتُّمْ قَدْ بَدَتِ الْبَغْضَاءُ مِنْ أَفْوَاهِهِمْ وَمَا تُخْفِي صُدُورُهُمْ أَكْبَرُ قَدْ بَيَّنَّا لَكُمُ الْآيَاتِ إِنْ كُنْتُمْ تَعْقِلُونَ (118) هَا أَنْتُمْ أُولَاءِ تُحِبُّونَهُمْ وَلَا يُحِبُّونَكُمْ وَتُؤْمِنُونَ بِالْكِتَابِ كُلِّهِ وَإِذَا لَقُوكُمْ قَالُوا آمَنَّا وَإِذَا خَلَوْا عَضُّوا عَلَيْكُمُ الْأَنَامِلَ مِنَ الْغَيْظِ قُلْ مُوتُوا بِغَيْظِكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ بِذَاتِ الصُّدُورِ (119)

Maksudnya: “Wahai orang-orang yang beriman! janganlah kamu mengambil orang-orang yang bukan dari kalangan kamu menjadi “orang dalam” (yang dipercayai). mereka tidak akan berhenti-henti berusaha mendatangkan bencana kepada kamu. mereka sukakan apa yang menyusahkan kamu. telahpun nyata (tanda) kebencian mereka pada pertuturan mulutnya, dan apa yang disembunyikan oleh hati mereka lebih besar lagi. Sesungguhnya telah Kami jelaskan kepada kamu keterangan-keterangan itu jika kamu (mahu) memahaminya. Awaslah! kamu ini adalah orang-orang (yang melanggar larangan), kamu sahajalah yang suka (dan percayakan mereka, sedang mereka tidak suka kepada kamu. kamu juga beriman kepada Segala Kitab Allah (sedang mereka tidak beriman kepada Al-Quran). dan apabila mereka bertemu dengan kamu mereka berkata: “Kami beriman”, tetapi apabila mereka berkumpul sesama sendiri, mereka menggigit hujung jari kerana geram marah (kepada kamu), Katakanlah (Wahai Muhammad): “Matilah kamu Dengan kemarahan kamu itu”. Sesungguhnya Allah sentiasa mengetahui akan Segala (isi hati) yang ada di dalam dada.” [Ali Imran: 118 & 119]
..............................................
تُولِجُ اللَّيْلَ فِي النَّهَارِ وَتُولِجُ النَّهَارَ فِي اللَّيْلِ وَتُخْرِجُ الْحَيَّ مِنَ الْمَيِّتِ وَتُخْرِجُ الْمَيِّتَ مِنَ الْحَيِّ وَتَرْزُقُ مَنْ تَشَاءُ بِغَيْرِ حِسَابٍآل عمران : 27

"Engkaulah (Wahai Tuhan) yang memasukkan waktu malam ke dalam waktu siang, dan Engkaulah yang memasukkan waktu siang ke dalam waktu malam. Engkaulah juga yang mengeluarkan sesuatu yang hidup dari benda yang mati, dan Engkaulah yang mengeluarkan benda yang mati dari sesuatu yang hidup. Engkau jualah yang memberi rezeki kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dengan tiada hitungan hisabnya".

bermubahalah

“Siapa yang membantahmu tentang kisah Isa-Setelah engkau beroleh pengetahuan yang meyakinkan tentang hal itu, maka katakanlah kepada mereka : Marilah kita panggil (kumpulan) anak-anak kami dan anak-anak kalian, isteri-isteri kami, dan isteri-isteri kalian, diri-diri kami dan diri-diri kalian, kemudian kita bermubahalah kepada Allah, mohon agar Allah menjatuhkan laknat-Nya kepada pihak yang berdusta.” (Ali Imran : 61)