Thursday, June 12, 2008

DUA MP SAPP KELUAR BN? THAM, "JANGAN CAKAP SAJA".


Oleh KHS
Luyang, 12 Jun, 08
MP Sepangar, Datuk Eric Mojimbun dan MP Tawau, Datuk Chua Soon Bui.

Presiden Sabah Progressive Party-SAPP, Datuk Yong Teck Lee, Mantan Ketua Menteri Sabah, telahpun mengeluarkan kenyataan bersyaratnya. Dia meminta agar kerajaan pusat menyelesaikan beberapa isu yang membelenggu Negeri Sabah. Perkara-perkara ini berkait rapat dengan isu royalti minyak, kebanjiran pendatang asing dan isu pemegang kad pengenalan palsu atau diperolehi secara yang tidak sah. Dia memberi tempoh sehingga Ogos 2008 bagi kerajaan pusat memberikan jawaban yang konkrit bagi menyelesaikan perkara ini. Sekiranya perkara ini diremehkan dan tidak diambil tindakan, parti pimpinannya, SAPP akan membuat keputusan samada akan terus berada dalam BN atau meninggalkan BN.

Minggu lepas, seorang lagi orang kuat SAPP, Datuk Tham Nyip Shen, mengeluarkan kenyataan yang selari dengan kenyataan Presidennya, agar PM, YAB Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi mengambil tindakan yang lebih konkrit berkaitan dengan isu-isu Sabah dari “bercakap” sahaja. Dia juga menyatakan bahawa tindakan kerajaan yang diumumkan oleh PM yang menaikkan harga minyak petrol dan diesel adalah satu tindakan yang mengaibkan dan memalukan rakyat Sabah, walaupun sebenarnya kenaikan harga bahan bakar tersebut memberikan kesan yang “pahit” buat rakyat Malaysia secara keseluruhannya.

Tham adalah bekas ADUN Elopura dan bekas Menteri Kabinet dalam kerajaan PBS dan BN. Tham dan Yong, kedua-duanya tidak dicalonkan dalam PRU12 yang lalu.

Ekoran dari penyataan tersebut, khabar angin juga terus bertiup kencang. Tebaharu ialah mengenai dua MP SAPP yang dikatakan bertindak meninggalkan BN. Mereka ialah MP Sepanggar YB. Datuk Eric Mijombun dan MP Tawau, YB. Datuk Chua Soon Bui. Kedua-dua mereka telah menyatakan bahawa mereka masih MP BN.

Ramai pemerhati politik meramalkan bahawa dalam keadaan semasa, kedua-dua kawasan, Parlimen Sepangar dan Parliment Tawau, merupakan kerusi yang tidak selamat bagi BN sekiranya Pilihanraya diadakan samada secara mengejut maupun pada PRU13 secara lazimnya. Menurut para pemerhati politik, tindakan kedua-dua MP tersebut adalah sebagai persediaan menghadapi kemungkinan pilihanraya atau sebagai isyarat kepada pucuk kepimpinan BN bahawa keadaan sudah tidak selamat bagi BN bagi kedua-dua kawasan itu sekiranya tiada tindakan yang konkrit dipersembahkan bagi mengembalikan keyakinan rakyat dan para pengundi di kawasan-kawasan itu malah bagi rakyat Sabah secara keseluruhan..

Senario lain yang perlu dilihat secara matang ialah kenyataan Penasihat PKR, Dato Seri Anwar Ibrahim, yang mengatakan bahawa Pakatan Rakyat akan mengambil alih kerajaan Malaysia selewat-lewatnya 16 September, 2008. Kebetulan tarikh ini adalah tarikh ulang tahun kelahiran Malaysia. Oleh itu timbul andaian bahawa tarikh keramat inilah yang mendorong MP Sabah meninggalkan BN, termasuklah dua MP dari SAPP yang disebutkan.

Persoalannya kini adalah, benarkah kerajaan BN akan jatuh menjelang 16 September nanti?. Apakah Kerajaan Negeri Sabah juga akan menyertai kerajaan baru itu atau akan bertahan sebagai kerajaan Negeri pembangkang nanti?

Apakah pula dengan tindakan kerajaan BN pusat yang dikatakan “konkrit” seperti yang didesak oleh SAPP akan nanti menguatkan BN dan mampu menjadi sandaran mempertahankan kekuatan BN walaupun kenyataan Anwar menjadi kenyataan menjelang 16 September?.

Apapun yang bakal terjadi, yang nyata terbentang di hadapan kita semua kini ialah berlaku krisis keyakinan di kalangan kepimpinan BN samada di peringkat Negeri maupun di peringkat pusat. Krisis keyakinan ini begitu mekar sehingga ada di kalangan individu yang secara terbuka berani mengugut pucuk pimpinan Negera dan Negeri dengan menggunakan alasan bahawa rakyat menyebelahinya, lalu dia bertindak atas kemahuan dan aspirasi rakyat yang diwakili dan rakyat Negeri Sabah amnya, walaupun pada hakikatnya, kepastiannya, sebenarnya belum benar pasti.

No comments:

About This Blog


Dan adapun orang-orang yang takut kepada kebesaran Tuhannya dan menahan diri dari keinginan hawa nafsunya. Maka sesungguhnya syurgalah tempat tinggalnya. (al-Naziat ayat 40-41)

"Of all the enemies to public liberty war is, perhaps, the most to be dreaded because it comprises and develops the germ of every other. War is the parent of armies; from these proceed debts and taxes...known instruments for bringing the many under the domination of the few. . . No nation could preserve its freedom in the midst of continual warfare."
- James Madison, Political Observations, 1795

santapan rohani ii

Al-hadith :ثلاثةٌ قد حَرّمَ اللهُ - تَبَارَكَ وَتَعَالَى - عليهم الجنةَ : مُدْمِنُ الخمر ، والعاقّ ، والدّيّوثُ الذييُقِرُّ في أَهْلِهِ الخُبْثَ . رواه أحمد والنسائيErtinya : "Tiga yang telah Allah haramkan baginya Syurga : orang yang ketagih arak, si penderhaka kepada ibu bapa dan Si Dayus yang membiarkan maksiat dilakukan oleh ahli keluarganya" ( Riwayat Ahmad )

PEGANGAN

Ingatlah firman Allah Taala:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا بِطَانَةً مِنْ دُونِكُمْ لَا يَأْلُونَكُمْ خَبَالًا وَدُّوا مَا عَنِتُّمْ قَدْ بَدَتِ الْبَغْضَاءُ مِنْ أَفْوَاهِهِمْ وَمَا تُخْفِي صُدُورُهُمْ أَكْبَرُ قَدْ بَيَّنَّا لَكُمُ الْآيَاتِ إِنْ كُنْتُمْ تَعْقِلُونَ (118) هَا أَنْتُمْ أُولَاءِ تُحِبُّونَهُمْ وَلَا يُحِبُّونَكُمْ وَتُؤْمِنُونَ بِالْكِتَابِ كُلِّهِ وَإِذَا لَقُوكُمْ قَالُوا آمَنَّا وَإِذَا خَلَوْا عَضُّوا عَلَيْكُمُ الْأَنَامِلَ مِنَ الْغَيْظِ قُلْ مُوتُوا بِغَيْظِكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ بِذَاتِ الصُّدُورِ (119)

Maksudnya: “Wahai orang-orang yang beriman! janganlah kamu mengambil orang-orang yang bukan dari kalangan kamu menjadi “orang dalam” (yang dipercayai). mereka tidak akan berhenti-henti berusaha mendatangkan bencana kepada kamu. mereka sukakan apa yang menyusahkan kamu. telahpun nyata (tanda) kebencian mereka pada pertuturan mulutnya, dan apa yang disembunyikan oleh hati mereka lebih besar lagi. Sesungguhnya telah Kami jelaskan kepada kamu keterangan-keterangan itu jika kamu (mahu) memahaminya. Awaslah! kamu ini adalah orang-orang (yang melanggar larangan), kamu sahajalah yang suka (dan percayakan mereka, sedang mereka tidak suka kepada kamu. kamu juga beriman kepada Segala Kitab Allah (sedang mereka tidak beriman kepada Al-Quran). dan apabila mereka bertemu dengan kamu mereka berkata: “Kami beriman”, tetapi apabila mereka berkumpul sesama sendiri, mereka menggigit hujung jari kerana geram marah (kepada kamu), Katakanlah (Wahai Muhammad): “Matilah kamu Dengan kemarahan kamu itu”. Sesungguhnya Allah sentiasa mengetahui akan Segala (isi hati) yang ada di dalam dada.” [Ali Imran: 118 & 119]
..............................................
تُولِجُ اللَّيْلَ فِي النَّهَارِ وَتُولِجُ النَّهَارَ فِي اللَّيْلِ وَتُخْرِجُ الْحَيَّ مِنَ الْمَيِّتِ وَتُخْرِجُ الْمَيِّتَ مِنَ الْحَيِّ وَتَرْزُقُ مَنْ تَشَاءُ بِغَيْرِ حِسَابٍآل عمران : 27

"Engkaulah (Wahai Tuhan) yang memasukkan waktu malam ke dalam waktu siang, dan Engkaulah yang memasukkan waktu siang ke dalam waktu malam. Engkaulah juga yang mengeluarkan sesuatu yang hidup dari benda yang mati, dan Engkaulah yang mengeluarkan benda yang mati dari sesuatu yang hidup. Engkau jualah yang memberi rezeki kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dengan tiada hitungan hisabnya".

bermubahalah

“Siapa yang membantahmu tentang kisah Isa-Setelah engkau beroleh pengetahuan yang meyakinkan tentang hal itu, maka katakanlah kepada mereka : Marilah kita panggil (kumpulan) anak-anak kami dan anak-anak kalian, isteri-isteri kami, dan isteri-isteri kalian, diri-diri kami dan diri-diri kalian, kemudian kita bermubahalah kepada Allah, mohon agar Allah menjatuhkan laknat-Nya kepada pihak yang berdusta.” (Ali Imran : 61)