Saturday, June 28, 2008

30 HARI BUAT SAPP

TERBARU (11.15 malam): Dewan Tertinggi Barisan Nasional (BN) Khamis malam membuat keputusan memberi surat tunjuk sebab kepada Parti Maju Sabah (SAPP) berhubung dengan pendirian parti itu untuk membuat usul tidak percaya terhadap kepimpinan Perdana Menteri.

Read more....
http://agendadaily.com/cmspreview/content.jsp?id=com.tms.cms.article.Article_badf9a38-cabec5bb-12f50470-196d71f6

Yong Dianggap Ancaman kepada Pengundi “Sepatutnya dia keluar BN”-Ketua Bahagian PBS Sepanggar.

Walaupun SAPP telah menerima "Surat Tunjuk Sebab", Yong tetap bertegas. Yong sudah awal-awal lagi mengatakan bahawa semangat BN sudah tidak lagi wujud di Sabah walaupun ketika ini BN Sabah menyapu bersih DUN Sabah, kecuali Seri Tanjung yang dimenangi oleh YB Jimmy Wong dari DAP. Walaupun Yong pernah menjadi Pengerusi BN dan telah meniupkan semangat “Malaysia Boleh, Sabah Boleh dan BN Boleh” namun semangatnya sudah berubah. Semangatnya pudar setelah sekian lama direhatkan dari beraksi di gelanggan proper politik Negeri Sabah. Whip system sudah lama dilupakannya setelah sekian lama dia sendiri tidak lagi mempraktikannya.

MP SAPP Sepanggar dan Tawau sudahpun diperlihatkan dan menghadapi tunjuk perasaan tidak percaya terhadap mereka berdua dari rakan-rakan dalam BN. Surat tunjuk sebab dari Dewan Tertinggi BN yang meminta SAPP menjawab dalam tempoh sebulan atau 30 hari terus mendesak pendirian SAPP. Tempo ini sebagai menentukan talian hayat SAPP dalan BN dipergunakan sebaiknya. Talian hayat ini pula tidak sampai ke tarikh keramat Dato' Seri Anwar Ibrahim, 16 September.

Apapun terjadi, menjelang 30 hari ini, SAPP telah terus bergerak mengatur strategi dan rencana politiknya. 28 Julai, SAPP telah mengadakan program bersama rakyat di Kg. Unggun dan Kg Bantayan, Menggatal. Kedua-dua kampung ini adalah kampung yang didominasi penduduk bumiputera yang berugama Islam.

Agak jarang juga program perjumpaan bersama rakyat diadakan musim ini, terutama bila pilihanraya baru saja selesai. Agaknya, ini sebagai strategi dan perang saraf politik yang menunjuk dan memberi amaran kepada pucuk pimpinan BN bahawa SAPP ada pengaruh dan diterima oleh kalangan bumiputera Islam. Pengaruh besar atau kecil tidak perlu di pertikai, sekurang-kurangnya, buat masa ini. Ini adalah isyarat bahawa SAPP bukan “monyet yang takut melihat ayam disembelih”.

Ramai pula yang mempersoalkan kelangsungan dan ketelusan SAPP. Dalam masa dan suasana hangat YAB Dato' Seri Najib Tun Razak mempengerusikan menyuarat mengenai nasib SAPP dalam BN, SAPP terus memuji tindakan Najib dalam menangani isu pendatang tanpa izin-PTI.

Mereka juga menyanjung YB. Datuk Anifah Aman yang telah memberi "grade" kepada lapan tuntutan SAPP.

Kedua-dua MP SAPP pula bertukar rentak dengan membuat kenyataan yang berlainan dari rentak asal di mana meraka kononnya hanya bersetuju mengundi usul tidak percaya bila Pak Lah hendak diturunkan dari kerusi PMnya dan tidak pula menentang BN. Atau membawa makna bagi mereka bahawa "menentang Pak Lah tidak semestinya menentang BN kerana di Semenanjung Malaysia ada yang menentang Pak Lah tetapi tidak menentang BN.

Umum mempersoalkan kebenaran kata-kata kedua MP SAPP ini. Bagi mereka kata-kata mereka berdua itu hanyalah “ungkapan mulut untuk menyedapkan telinga tetapi hakikatnya mendustai hati”. Seperti kata kebanyakan orang BN; SAPP beraksi "mulut disuap pisang, buntut dikait onak" terhadap BN.

No comments:

About This Blog


Dan adapun orang-orang yang takut kepada kebesaran Tuhannya dan menahan diri dari keinginan hawa nafsunya. Maka sesungguhnya syurgalah tempat tinggalnya. (al-Naziat ayat 40-41)

"Of all the enemies to public liberty war is, perhaps, the most to be dreaded because it comprises and develops the germ of every other. War is the parent of armies; from these proceed debts and taxes...known instruments for bringing the many under the domination of the few. . . No nation could preserve its freedom in the midst of continual warfare."
- James Madison, Political Observations, 1795

santapan rohani ii

Al-hadith :ثلاثةٌ قد حَرّمَ اللهُ - تَبَارَكَ وَتَعَالَى - عليهم الجنةَ : مُدْمِنُ الخمر ، والعاقّ ، والدّيّوثُ الذييُقِرُّ في أَهْلِهِ الخُبْثَ . رواه أحمد والنسائيErtinya : "Tiga yang telah Allah haramkan baginya Syurga : orang yang ketagih arak, si penderhaka kepada ibu bapa dan Si Dayus yang membiarkan maksiat dilakukan oleh ahli keluarganya" ( Riwayat Ahmad )

PEGANGAN

Ingatlah firman Allah Taala:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا بِطَانَةً مِنْ دُونِكُمْ لَا يَأْلُونَكُمْ خَبَالًا وَدُّوا مَا عَنِتُّمْ قَدْ بَدَتِ الْبَغْضَاءُ مِنْ أَفْوَاهِهِمْ وَمَا تُخْفِي صُدُورُهُمْ أَكْبَرُ قَدْ بَيَّنَّا لَكُمُ الْآيَاتِ إِنْ كُنْتُمْ تَعْقِلُونَ (118) هَا أَنْتُمْ أُولَاءِ تُحِبُّونَهُمْ وَلَا يُحِبُّونَكُمْ وَتُؤْمِنُونَ بِالْكِتَابِ كُلِّهِ وَإِذَا لَقُوكُمْ قَالُوا آمَنَّا وَإِذَا خَلَوْا عَضُّوا عَلَيْكُمُ الْأَنَامِلَ مِنَ الْغَيْظِ قُلْ مُوتُوا بِغَيْظِكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ بِذَاتِ الصُّدُورِ (119)

Maksudnya: “Wahai orang-orang yang beriman! janganlah kamu mengambil orang-orang yang bukan dari kalangan kamu menjadi “orang dalam” (yang dipercayai). mereka tidak akan berhenti-henti berusaha mendatangkan bencana kepada kamu. mereka sukakan apa yang menyusahkan kamu. telahpun nyata (tanda) kebencian mereka pada pertuturan mulutnya, dan apa yang disembunyikan oleh hati mereka lebih besar lagi. Sesungguhnya telah Kami jelaskan kepada kamu keterangan-keterangan itu jika kamu (mahu) memahaminya. Awaslah! kamu ini adalah orang-orang (yang melanggar larangan), kamu sahajalah yang suka (dan percayakan mereka, sedang mereka tidak suka kepada kamu. kamu juga beriman kepada Segala Kitab Allah (sedang mereka tidak beriman kepada Al-Quran). dan apabila mereka bertemu dengan kamu mereka berkata: “Kami beriman”, tetapi apabila mereka berkumpul sesama sendiri, mereka menggigit hujung jari kerana geram marah (kepada kamu), Katakanlah (Wahai Muhammad): “Matilah kamu Dengan kemarahan kamu itu”. Sesungguhnya Allah sentiasa mengetahui akan Segala (isi hati) yang ada di dalam dada.” [Ali Imran: 118 & 119]
..............................................
تُولِجُ اللَّيْلَ فِي النَّهَارِ وَتُولِجُ النَّهَارَ فِي اللَّيْلِ وَتُخْرِجُ الْحَيَّ مِنَ الْمَيِّتِ وَتُخْرِجُ الْمَيِّتَ مِنَ الْحَيِّ وَتَرْزُقُ مَنْ تَشَاءُ بِغَيْرِ حِسَابٍآل عمران : 27

"Engkaulah (Wahai Tuhan) yang memasukkan waktu malam ke dalam waktu siang, dan Engkaulah yang memasukkan waktu siang ke dalam waktu malam. Engkaulah juga yang mengeluarkan sesuatu yang hidup dari benda yang mati, dan Engkaulah yang mengeluarkan benda yang mati dari sesuatu yang hidup. Engkau jualah yang memberi rezeki kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dengan tiada hitungan hisabnya".

bermubahalah

“Siapa yang membantahmu tentang kisah Isa-Setelah engkau beroleh pengetahuan yang meyakinkan tentang hal itu, maka katakanlah kepada mereka : Marilah kita panggil (kumpulan) anak-anak kami dan anak-anak kalian, isteri-isteri kami, dan isteri-isteri kalian, diri-diri kami dan diri-diri kalian, kemudian kita bermubahalah kepada Allah, mohon agar Allah menjatuhkan laknat-Nya kepada pihak yang berdusta.” (Ali Imran : 61)